Big Buddha (Wat Phra Yai) och templet Plai Laem

Öns största och förmodligen viktigaste turistattraktion är den stora buddhastatyn vid Choeng Mon på den nordöstra sidan av ön, inte så långt från Koh Samuis flygplats. Statyn byggdes 1972 och är ca 12 meter hög. År 2005-2006 kompletterades den med ett stort så kallat Dharma-hjul.

För många av öns buddhister har statyn en självklar religiös betydelse. Tänk därför på att visa aktning och klä dig vördnadsfullt när du besöker denna staty och dess tempel. Undvik att gå enbart i badkläder och använd gärna långbyxor.

En kort resa eller en lagom promenad från Big Buddha återfinns det vackra och färgglada templet Plai Laem, som också är väl värt ett besök. Här kan man även mata vackra fiskar i den lilla sjö som omgiver templets baksida.

Andra tempel på ön

På Samui återfinner man även många andra buddhisttempel. Det finns gratis guidekartor att tillgå på ön där dessa är utmärkta. Även i guideböcker som Lonely Planet, Rough Guides och liknande, brukar dessa finnas beskrivna.

För er som bor i (eller nära) Lamai, kan vi rekommendera ett besök på Wat Lamai. Templet är beläget intill Samui Ring Road i en tvär kurva mitt emot ett snabbköp (Family Mart). Tänk på att klä dig respektfullt när du besöker tempelområden, dvs långbyxor och t-shirt eller skjorta. Ta alltid av dig skorna innan du går in i en tempelbyggnad.

Mumifierade munken

I Wat Khunarem, några kilometer väster om Lamai, finner man något så ovanligt som en mumifierad munk. Munken som hette Loung Pordaeng, lär vid sin död 1977, suttigt i samma lotusställning som idag. Buddhister menar att Pordaengs höga andliga nivå, gjort att kvarlevorna av hans kropp har bevarats.

Kommentera