Koh Lanta och Koh Phi Phi Don

Koh Lanta

I Krabi provinsen i södra Thailand ligger ögruppen Koh Lanta. Den består av så mycket som 52 småöar. Mer än hälften av befolkningen (ca 10.000) bor på ön Lanta Yai. Detta är ett paradis som gjort för barnfamiljerna.

Här finns ett stort utbud av mysiga bungalows invid vattenbrynet. Mycket nybyggnation och konkurrens gör att man kan hitta bra boende till ett lågt pris. Om man söker ett visst mått av hålligång så hittar man barerna i Long Beach. I övrigt består kvällsutbudet mestadels av små mysiga restauranger.

Koh Phi Phi Don

Den personliga favoriten är Koh Phi Phi Don, den stora av Phi Phi-öarna. Det är kanske en överdrift att kalla den speciellt stor med sina 28 km² som är ungefär lika stort som Danderyds totala yta. Öarna ligger mellan fastlandet och Phuket. Hit tar man sig enbart med båt. På ön finns ingen biltrafik alls och det är här man hittar det absoluta lugnet.

Naturen är häpnadsväckande vacker med strandremsorna och de mäktiga höga klipporna. Med det låga smala strandpartiet mitt på ön så drabbades Phi Phi Don väldigt illa av flodvågskatastrofen 2004. Men då vi var där precis ett år senare så hade man redan hunnit bygga upp det mesta igen. Prisnivån både vad gäller mat och boende ligger en bit högre än i övriga Thailand, men det är det väl värt för att få njuta av paradiset på jorden. Här finns inga regelrätta nattklubbar men väl många restauranger och större barer vid strandkanten. Just här är platsen där tiden stannat och de övervintrade hippisarna finns.

När man är på Koh Phi Phi Don så får man inte missa att gå upp till utkiksplatsen. Det är en svettig promenad men det finns inte ord att beskriva hur vacker utsikten är. Se bilden högst upp på sajten som visar panoramat från Phi Phi Don’s utkiksplats.

Den lilla Phi Phi-ön heter Phi Phi Lay och är den plats där man spelade in filmen The Beach. Den är ännu helt obebodd även om den gästas av många turistbåtar under dagtid. Om man inte har något emot att trängas med övriga så kan man passa på att ta ett dopp i samma vatten som Leonarod DiCaprio simmade i.

Kommentera