Thaiboxning – Muay Thai

Muay Thai eller thaiboxning är Thailands nationalidrott. Matcher ser ni på Chaweng Stadium, eller Phetch Buncha Chaweng Stadium. Arenorna återfinns i närområdet till den nästan legendariska nattklubben Reggae Pub i Chaweng.

I Lamai återfinns en arena i barområdet i mellersta delen av Lamai beach. Här förekommer bland annat så kallad ladyboxing (tjejer som boxas) vilket är gratis att beskåda. Dessvärre är inte kvaliten på boxningen alltid den förnämsta.

Det finns även ett par skolor eller ”camps” på ön. Thai Pinyo Boxing School (belägen intill Ring Road, på norra Lamai, vid Buddy Resort) samt WMC Lamai Muay Thai Gym (södraste Lamai, på Beach Road) är några av de gym som erbjuder träning med professionella och engagerade tränare.

Många västerlänningar går sina första matcher i thaiboxning på Samui och ofta möter de relativt mediokert motstånd till en början. Självklart är detta ett medvetet ”drag” från arrangörerna för att få boxarna motiverade till en fortsatt karriär. Med tiden blir matchningen och motståndet betydligt tuffare.

Väldigt få västerländska thaiboxare når världsklass då konkurrensen är stenhård. Ett undantag är holländaren Ramon Dekkers (1969-2013) som på nittiotalet blev en legend i Thailand. En av väldigt få faranger som lyckats matcha de bästa thailändarna i relativt lätta viktklasser.

De allra bästa thaiboxarna i Thailand är celebriteter och aktade hos det thailändska folket. Dessa mästare ser man sällan på Samui, utan då rekommenderas en resa till Bangkok och bland annat Lumpini Stadium och Ratchadamnoen Stadium.

Kommentera